Als we in de vroege ochtend het terrein van de Zuidersluis in het Noordzeekanaal oplopen, zijn de beroepsduikers van Wals Diving & Marine services al druk in weer. Hoe ziet een dag van deze specialisten met dit bijzondere beroep eruit? Wij interviewen vandaag oprichter en CEO Cor Wals over zijn jarenlange ervaring in deze sector en hoe hij zijn personeel tegen mogelijke risico’s beschermt. En dat is nodig, want vorig jaar nog stierf er een beroepsduiker – van een ander bedrijf – na een noodlottig bedrijfsongeval. Desondanks is de sector de afgelopen jaren een stuk veiliger geworden.
In de serie Zelfverzekerd Ondernemen volgen we ondernemers met een risicovolle business. We spreken met ze over de gevaren waaraan hun mensen dagelijks bloot staan, welke preventieve maatregelen ze nemen en hoe ze zich zo goed mogelijk verzekeren voor het geval dat het toch mis gaat. Met hun inzichten en ervaring in risicobeheersing helpen we jou om ook op een zelfverzekerde manier veilig en duurzaam te ondernemen.
Duikoperatie
De operatie die voor vandaag gepland staat, is groots en niet zonder gevaren. Vandaag worden de sluisdeuren van het binnenhoofd eruit gehaald en op de kant onderzocht. Na het doorlopen van het plan van aanpak en de risico-inventarisatie gaan de duikers onder water en controleren daar de taartspen – het scharnier op de bodem – en de taartskap, die slijtage tegengaat. Eerst spuiten ze het vuil weg en daarna reinigen ze de wanden. Ze controleren alle aansluitingen en ook of er onderhoud aan de pen en kap moet worden gepleegd.
Levensbedreigende risico’s
Het grootste risico is het drukverschil aan beide kanten van de sluisdeur. Daarom moet het water aan beide kanten altijd even hoog staan, of moeten de duikers aan de lage kant het water ingaan. Anders is er een kans dat er bij lekkage een arm of een been het gat ingezogen wordt. Ook kunnen er nog andere schepen langsvaren die hun eigen schema’s aanhouden. En de mens is natuurlijk niet gemaakt om lang onder water te zijn. Daarom kunnen de duikers ook te maken krijgen met verschillende lichamelijke ziektes. Longembolieën, druk in de holtes en stikstofbelletjes in het bloed: het zijn allemaal levensbedreigende risico’s waaraan de duikers blootstaan.
Training en opleiding als belangrijkste preventie
Bij Wals Diving ligt de nadruk daarom op training en opleiding. Elke maand oefent het team, met behulp van een speciale matrix, noodsituaties om scherp te blijven. Cor: ”Uiteindelijk moet duiken net zo natuurlijk aanvoelen als fietsen.” Ook ondergaan de teamleden regelmatig een medische keuring en wordt er per klus een speciaal duikteam samengesteld. Die bestaat uit een duikploegleider, een duiker die de operatie uitvoert, een reserveduiker en een medisch expert die ingrijpt als er risico’s voor de gezondheid ontstaan. Vooraf maakt het team een plan van aanpak en een risico-inventarisatie. Deze worden met de klant doorgesproken die het vervolgens moet goedkeuren. Het duikteam zelf doet nog een last-minute risicoanalyse, waarbij ze hun hele uitrusting nalopen met een checklist.
Zelfverzekerd ondernemen
Om de belangrijkste risico’s af te dichten heeft Wals de essentiële basisverzekeringen afgesloten voor zijn bedrijf en personeel. Die dekken de bedrijfsaansprakelijkheid, het ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Alle bedrijfsmiddelen zijn CE-gekeurd, waarmee ze voldoen aan Europese veiligheids- en gezondheidseisen. Ook staat het bedrijf onder streng toezicht van Rijkswaterstaat en de arbodienst. De stichting Werken onder Overdruk (SWOD) heeft een Arbo-catalogus uitgegeven waarin nauwkeurig alle richtlijnen en veiligheidseisen staan waaraan het bedrijf moet voldoen. Wals: “Beroepsduiken lijkt misschien een spannend beroep, maar de sector is door deze maatregelen echt een stuk veiliger geworden.”
Reactie Erdem Serbest, Propositiemanager Inkomen bij Interpolis:
“Bedrijven in deze sector lopen een hoger risico op uitval van personeel door ziekte en ongeval. Niet kunnen werken is niet alleen vervelend voor mensen zelf, maar ook voor ondernemers. Als er iemand uitvalt in je bedrijf moet je wel het loon doorbetalen. Voor bedrijven in deze sector is het belangrijk om een passende verzekering te kunnen afsluiten. Zo ben je als ondernemer verzekerd voor de loondoorbetalingskosten. En krijg je deskundige hulp en begeleiding voor een zo snel mogelijk herstel van je zieke medewerker.“
Elke onderneming is anders en kent andere risico’s. Meer weten? Kijk op de Interpolis website.